Overlast door everzwijnen in Overijse

Net als in de rest van Vlaanderen, groeit de everzwijnenpopulatie in de Druivenstreek spectaculair. De laatste jaren verspreiden ze zich ook steeds verder over het grondgebied van onze gemeente.

Door het veranderende klimaat en milde winters sterven er minder biggen, waardoor de populatie toeneemt. Dat zorgt ervoor dat er in steeds meer regio's in Vlaanderen everzwijnen voorkomen. Everzwijnen kunnen zich zeer goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarom merken we ze ook steeds vaker op in de buurt van woonwijken. Ze vinden er voedsel, en voelen zich er soms zelf veiliger dan in drukke natuurgebieden. In onze bossen dragen everzwijnen bij aan de biodiversiteit, zorgen ze voor bosverjonging en geven ze ons de kans om hen te spotten tijdens een wandeling. Toch zorgen ze ook voor veel problemen. Ze woelen tuinen en akkers om, scheuren vuilniszakken open, en zijn een gevaar in het verkeer.  

Schade vermijden

Je kan zelf een aantal acties nemen om de kans op schade door everzwijnen te verminderen, alhoewel schade nooit helemaal uit te sluiten is. Zo zitten composthopen en groenafval vol regenwormen en andere insecten, echte everzwijnmagneten dus. Als je je composthoop in de tuin goed afschermt, en geen groenafval in het bos achterlaat, is de buurt meteen een stuk onaantrekkelijker voor een everzwijn. Wil je je tuin volledig ontoegankelijk maken, dan kan je een elektrisch of vast everzwijnproof raster aanleggen. Hoe je zo’n raster precies aanlegt, vind je in het handboek ‘natuur als goede buur’ van het Agentschap voor Natuur en Bos (als bijlage toegevoegd onderaan dit artikel).

Schade of aanwezigheid melden

Heb je everzwijnen gezien, of heb je schade door everzwijnen? Meld dit dan zeker via www.wildinzicht.be

Jouw melding bevat belangrijke informatie om op een juiste manier aan schadebeheer te doen. Zo geven meldingen aan waar de problemen het grootst zijn en hoe populaties zich uitbreiden. Bovendien kunnen we uit alle ingezamelde data ook veel leren voor de toekomst. Welke type omgeving is extra gevoelig voor schade? Welke preventieve maatregelen hebben het meeste succes? enz.

Wat gebeurt er eigenlijk met je melding?

In Overijse is het everzwijnteam van het Agentschap voor Natuur en Bos sinds kort actief. Het team neemt de meldingen uit Wildinzicht wekelijks door en gaat op pad om probleemsituaties in kaart te brengen. Hierbij gaan ze in overleg met omwonenden en lokale jagers om zo schade in de toekomst te voorkomen. Waar nodig grijpen de faunabeheerders ook zelf in.

Efficiënte samenwerking

Alle partijen die betrokken zijn bij het everzwijnbeheer in onze regio komen regelmatig samen. Door informatie uit te wisselen en goede afspraken te maken kan er op een efficiënte manier gewerkt worden aan schadebeheersing. Zo trachten we voor elke situatie en melding een zo goed mogelijke oplossing te vinden.

Sinds 2024 heeft het everzwijnteam van het Agentschap voor Natuur en Bos de formele toestemming gekregen om de schade door everzwijnen op te volgen binnen het grondgebied van de gemeente Overijse. 

Het team werkt op 3 pijlers:

  • communicatie en sensibilisatie
  • preventie
  • populatiebeheer (strategisch en in kader van openbare veiligheid)

Via het meldpunt www.wildinzicht.be komt jouw melding alvast bij de juiste personen terecht. Zij gaan vervolgens in samenspraak met jou op zoek naar een oplossing.

Documenten