Verbod op vuurwerk

Vuurwerk is niet zonder gevaar en risico’s. Daarom is het sinds 2020 verboden om in Overijse vuurwerk af te steken. Zo willen we als gemeente ongelukken vermijden en bange dieren het lawaai besparen. Ook wensballonnen oplaten mag niet, omdat het risico op brand te groot is. 

Het verbod geldt het hele jaar, en dus zeker ook tijdens de eindejaarsperiode. Enkel professionele firma’s kunnen bij bepaalde activiteiten nog geluidsarm vuurwerk afsteken in de gemeente, na aanvraag en toelating van de burgemeester.

Waarom niet?

  • Het is gevaarlijk
    Zowel het afsteken als het oprapen van gebruikt vuurwerk houdt een risico in. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben, je brengt dus niet enkel jezelf in gevaar.
  • Het risico op brand is te groot
    Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen en heel wat schade veroorzaken.
  • Voor (huis)dieren
    Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er jaarlijks talrijke gevallen van weggelopen honden en uitgebroken paarden die op de openbare weg terecht komen, met alle gevaarlijke gevolgen.
  • Teveel werk voor de hulpdiensten
    Wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond (verboden) vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere dringende noodgevallen.
  • Het is niet gezond
    De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn.
  • https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/de-gevolgen-van-vuurwerk

Welke straf riskeer je?

Bij overtredingen wordt kordaat opgetreden. Overtreders moeten een GAS-boete betalen.

Documenten

  • algemeen_politiereglement___hoofdstuk_II.pdf
    pdf 213,1 Kb
    Downloaden